Cold water immersion..moeten we allemaal onder de koude douche?

De wetenschap is er met de kennis ,die we nu hebben, vrij unaniem over.Dit kan uiteraard met verloop va tijd nog wijzigen, maar dit is wat we tot nu weten..Er zijn 3 verschillende zaken die hier spelen

 

1: Het tegengaan van ontstekingen

2: Vetverbranding

3: Mindset

 

 

1; Zoals bij zoveel zaken hangt alles af van je doel of je koudwater therapie wil gebruiken in je dagelijks rituelen. Koud water speelt zeker een rol in het tegengaan van ontstekingen in het lichaam. Dus nu we dit weten kunnen we dit in ons voordeel gebruiken als je bvb op dezelfde dag meerdere zware inspanningen moet doen, en je wil de acute ontstekingen (die in je lichaam van nature voorkomen) uitstellen,zodoende dat je bij latere inspanningen daar geen last van hebt. Denk aan meerdere Crossfit workouts op dezelfde dag,etc..Dus in dit geval - Doen!

 

Maar er is ook een 2e luik dat we in overweging moeten nemen.Als ons doel is om bvb. spiergroei te creeren ,of elke andere adaptatie na stress, Dan willen we gebruik maken van het natuurlijke ontstekingsproces van ons lichaam. Die ontsteking zorgt er eigenlijk voor dat we uit onszelf de stimulus krijgen om aan te passen en dus bijgevolg ook te groeien ,sterker worden ,etc.. Dus in dit geval, beter niet onmiddellijk na de workout in de koude douche springen.

 

2; Hoe zit het nu juist met het verbranden van extra vet door de koude omgeving? Daar zijn we ook al uit ondertussen.De conclusie: Het klopt wel degelijk dat je een reactie in het lichaam ziet ,die wijst op het extra stimulus van 'bruin vet'.En zonder het heel moeilijk te maken.Extra bruin vet ,zorgt ervoor dat er 'wit' vetweefsel verdwijnt. In t kort ;om jezelf op te warmen heb je energie nodig, en dat halen we uit vetzuren en glucose. Dus top toch? Als dit je doel is? zeker wel, maar we moeten er toch een kleine kanttekening bij maken.Iedereen weet dat je als je net uit het koude zwembad stapt ,je toch meestal wel een hongertje hebt.Zorg ervoor als vetverbranding je belangrijkste reden is, je niet onmiddellijk aan het smullen gaat.Hou er rekening mee dat dit na intensieve koude meestal niet anders is.Dus gewoon deze kennis meenemen in je beslissing.

 

3; Mindset is key.Gebruik je de ochtend koude douche om de dag te starten met iets wat je uit je comfortzone haalt ,en dat je op die manier al iets moeilijks overwonnen hebt? Dit omdat je de rest van de dag als wat makkelijker zou ervaren? Of gewoon omdat je ervan overtuigd bent dat we allemaal een te groot luxe leven leiden en ons wat meer moeten harden?In dat geval.. Lets Go!

 

Kortom er zijn veel goeie redenen om het wel of niet te doen.Het is zoals steeds afhankelijk van je persoonlijke doelen.

Als we verder gaan op wat dr. A. Huberman (1 van de meest waardevolle bronnen daaromtrent) aanraad als protocol is;

5 keer per week cold shower van 20 seconden 1 x per week 2 minuten aan volledige onderdompeling tot aan de nek.

 

Het spreekt voor zich dat je dit best opbouwt en je voor de eerste keer zelfs laat bijstaan door mensen die daaromtrent ervaring hebben of workshops aanbieden. Er is op het net ook uiteraard van alles te vinden ,maar ook hier.check je bronnen. 

 

Hoe sta ik er zelf tegenover? Ikzelf ben fan van het concept, neem elke ochtenddouche met warm water ,en sluit af met 25 a 30 sec. ijskoud water.De onderdompeling gebeurt (als het kan) in de plaatselijke zijarm van de schelde. Kleine tip daaromtrent?als je ledematen gevoelloos beginnen te worden is t tijd om eruit te gaan ;-).Neem uiteraard ook al je veiligheidsvoorzorgen. Indien je dit doet in de vrije natuur ,zorg ervoor dat het op plaatsen os waar dit mag ,en doe dit ook niet alleen.Er kan altijd iets gebeuren. 

Naar het waarom ik het doe kan ik redelijk kort zijn .Mindset. Ikzelf ben ervan overtuigd dat we allemaal in teveel comfort leven en dat een gezonde dosis stress ,gecombineerd met een gepland en duidelijk herstel / rust ,de sleutel is naar groei en persoonlijke ontwikkeling. Heb je nog vragen? Of zie je het anders? Let me know!