Clubbels en Kettlebells. Waarom?

Kettlebells en clubbells zijn populaire fitnessapparaten die tegenwoordig worden gebruikt voor kracht- en cardio-oefeningen. Kettlebells zijn gewichten die lijken op een kanonskogel met een handvat eraan bevestigd, terwijl clubbells lijken op grote, zware knuppels. Beide apparaten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om de spieren te versterken en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

 

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van kettlebells en clubbells is dat deze apparaten het lichaam op een functionele manier uitdagen. Functionele training is gericht op het verbeteren van de prestaties van dagelijkse activiteiten, zoals tillen, dragen en duwen. Kettlebells en clubbells stellen het lichaam in staat om in alle drie de vlakken te bewegen, waardoor de spieren op een meer gevarieerde manier worden gebruikt dan bij traditionele krachttraining.

 

Een van de belangrijkste spieren die worden versterkt bij het gebruik van kettlebells en clubbells is de core. De core is de spiergroep die de buik, rug en heupen omvat. Deze spieren zijn cruciaal voor een goede houding, evenwicht en stabiliteit. Omdat kettlebells en clubbells een grote mate van stabiliteit vereisen, worden de core-spieren op een effectieve manier versterkt.

 

Een ander voordeel van het gebruik van kettlebells en clubbells is dat deze apparaten kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid. Omdat kettlebells en clubbells vaak op een snelle en intensieve manier worden gebruikt, kan dit helpen bij het verbranden van calorieën en het verhogen van de hartslag. Dit kan bijdragen aan een verbeterde conditie en een betere gezondheid van het hart.

 

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van kettlebell- en clubbelltraining. Een studie uit 2015, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat kettlebelltraining kan helpen bij het verbeteren van de kracht van de core-spieren en het verminderen van rugpijn. Een andere studie uit 2018, gepubliceerd in het International Journal of Sports Medicine, toonde aan dat clubbelltraining kan helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van schouderpijn.

 

Het gebruik van kettlebells en clubbells kan echter ook risico's met zich meebrengen als deze niet op de juiste manier worden gebruikt. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede vorm en techniek bij het gebruik van deze apparaten om blessures te voorkomen. Daarom is het aan te raden om met een getrainde professional te werken om ervoor te zorgen dat de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd.

 

Kortom, het gebruik van kettlebells en clubbells in workouts kan helpen bij het versterken van de spieren, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het bevorderen van de functionele training. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die deze voordelen ondersteunen. Het is echter belangrijk om de juiste techniek en vorm te gebruiken om blessures te voorkomen.

 

Een geluk dat wij voor dat laatste kunnen voor zorgen 😉.

 

Meer weten over kettlebel en clubbel training?

Info@invictustrainingcentre.com  en hou onze website in de gaten voor de opkomende “Swinging Iron “ workshop op 27 Mei van 14u tot 16.30u.